Szívritmuszavar. Amikor a szív nem “követi” a ritmust.

A szívritmuszavar olyan állapot, amelyben a szív ver:

 • túl gyors (tachycardia)
 • túl lassan (bradycardia)
 • szabálytalan (aritmia)

Számos oka van az aritmia meghatározására: a szinoatriális csomópont (vagyis a szív azon területe, ahonnan elektromos áram indul, ami a szív összehúzódását okozza) nem képes meghatározni a megfelelő szívveréseket, a sinoatrialis csomópont ritmusa abnormális lesz.

Más területek ugyanazt a funkciót látják el, mint a szinoatriális csomópont. Más aritmiák akkor fordulnak elő, ha a szív elektromos áramkörében zavar van, ami a kamrákat a pitvartól elkülönítve veri. A legrosszabb esetben a kamrák már nem képesek legyőzni: ezt kamrai fibrillációnak nevezik. Ha ez bekövetkezik, a szív nem pumpál, és a beteg rövid idő alatt meghal.

Néhány ember szabálytalan szívritmussal születik. Mások aritmiát alakítanak ki a dohány, az alkohol, a koffein, a kábítószerek vagy bizonyos típusú gyógyszerek szedése következtében. A szívbetegségek aritmiát is okozhatnak. A leggyakoribb okok a szívroham és a magas vérnyomás által okozott szív tágulása. Egyes klinikai állapotok, mint például a pajzsmirigy diszfunkció, aritmiához is vezethetnek.

Tünet

TünetAmikor a szívritmus szabálytalanná válik, az alany mellkasi szinten érezheti magát: szívdobogás, kínzó fájdalom, pulzálás, remegés vagy érzés, mintha a szív nem ver. Súlyosabb arrhythmiák esetén az emberek gyengenek vagy szédülnek.

Nagyon fontos tudni, hogyan kell szabályozni a pulzációkat: a jobb kéz indexével és közepével számolja meg, hogy hány ütés hallható a bal csuklón 15 másodperc alatt. Szorozzuk meg ezt a számot 4-gyel, és percenkénti pulzusszámot kapunk.

A különböző típusú aritmia

A legtöbb aritmia nem veszélyes, de ha rendellenes szívverést érez, és úgy gondolja, hogy aritmia lehet, akkor tanácsos orvoshoz fordulni, mert ritka esetekben az aritmia halálos is lehet. A szabálytalan szívverés károsíthatja a szív azon képességét, hogy elegendő vért pumpáljon, ami befolyásolja a vérnyomást.

Bizonyos esetekben a vérnyomást nem lehet befolyásolni, de a vért nem lehet teljesen pumpálni minden ütéssel: ez vérrögök kialakulásához vezethet. Ez a jelenség különösen a pitvarfibrillációban fordul elő, amelyben az atria rezeg, nem pedig összehúzódik. A szív kamráiban kialakuló vérrögök felszabadulhatnak, és eljuthatnak az agyba, ami stroke-ot eredményez.

Diagnózis

DiagnózisA szívritmuszavart elektrokardiogrammal (EKG) diagnosztizálják. De bizonyos formák nem fordulnak elő következetesen, az EKG során semmi rendellenes nem észlelhető: ebben az esetben Holter-monitorozást alkalmaznak, amelyben az EKG-t 24 órán belül rögzítik.

Ha az aritmia rendszeresen előfordul, a beteg felvevő eszközt viselhet: amikor a beteg érzi az aritmiát, aktiválja az eszközt EKG rögzítésére. A rögzített információkat ezután továbbítják a kórházi központba, amely elemzi.

Szükség lehet arra is, hogy a beteg fizikai aktivitást végezzen az EKG során. Röviden, fontos megérteni, hogy mi határozza meg a szívritmuszavarokat, pontosan erre irányítja a szívet, a vérnyomást, a vércukorszintet, a pajzsmirigyhormon szintjét. A kardiológus elektrofiziológiai vizsgálatot is végezhet, egy olyan eljárást, amelyet katéteren keresztül hajtanak végre, általában egy kar vagy láb véredényén keresztül, hogy eljusson a szívbe.

Gondozás

Szívritmuszavar gyógyítható műtéttel véglegesen át egyes eljárások: elektromos kardioverzió, át a “áramütés” a “reset” a ritmus, a szívverés; a abláció, amelynek célja, hogy megszüntesse azokat az elektromos áramkörök kóros felelős a szívritmuszavar keresztül a feltöltés egy katéter egy hajó a lába vagy a karja egyenesen a szívbe, közvetlenül a pont, ahol a fent említett rendellenességek elektromos. Azokban az esetekben, amikor azonban a szívritmus túl lassú, szívritmus-szabályozót lehet beültetni. Éppen ellenkezőleg, ha a szívritmus túl gyors, defibrillátort lehet beültetni, vagyis egy olyan eszközt, amely figyelmeztetheti, ha a beat meghalad egy bizonyos küszöbértéket, és áramütést továbbít a szívbe, hogy a ritmust a normál határértékekhez visszatérjen.

Megelőzés

MegelőzésHogy segítsünk a szívünknek megelőzni a veszélyes ritmuszavarokat, és egészségesen tartsuk, ne feledjük:

 • ne dohányozzon
 • fizikai aktivitás
 • figyelje meg az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet
 • ellenőrizze a koleszterinszintet
 • ellenőrizze a vérnyomás szintjét
 • ellenőrizze a vércukorszintet
 • ne hízzon
 • a stresszszintek kezelése

Ha mindez nem elég: válasszon egy jó kardiológust!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*